"Ekonomik başarıyı AK Parti yaratmadı"



Financial Times'da Roula Khalaf tarafından kaleme alınan ve "Cazip ama yanıltıcı Türk modeli" başlıklı yazıda, Türkiye'nin Arap komşuları için bir rol model teşkil etmesinin zor olduğu, zira bu ülkelerin farklı aşamalarda bulunduğu görüşü savunuldu.

İslamcı Arapların sık sık kendilerine model olarak "İslami kökenli AK Parti" yönetimindeki Türkiye'nin ekonomik başarısını gösterdiklerini belirten Roula Khalaf, bu ülkelerin sosyal olarak muhafazakar ama aynı zamanda dinamik ve müreffeh toplumlar yaratabileceklerini savunduklarına dikkat çekti.

Khalaf, ancak Türkiye ve geçiş dönemindeki Arap ülkelerini karşılaştırmanın ve Türkiye'yi başarıya götüren tüm etmenleri AK Parti ya da onun İslamcı kökenlerine mal etmenin yanıltıcı olacağını savundu.

Roula Khalaf, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Arap komşuları altyapılarını, bankacılık sistemlerini, devlet  yapıları ve siyaseti geliştirmek açısından farklı aşamalarda bulunuyorlar. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın son 10 yıl içerisinde dolar bazında üç katına çıkması, AK Parti'nin önceki hükümetlerin devletin rolünü azaltan ve ticareti, rekabet kültürünü ve girişimciliği destekleyen politikalarının üzerine koyması sayesinde olmuştur."

Khalaf yazısında ayrıca, Carnegie Europe'ta misafir öğretim üyesi olan Sinan Ülgen'in "Türkiye'nin ekonomik başarısı, AK Parti tarafından yaratılmadı, onlar sürücülük yaptı ama asıl reformlar daha önceden yapılmıştı" şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Yazıda Ülgen'in şu sözlerine de yer verildi:

"AK Parti, bu reformların birikiminden istifade etti ve uygulamaya konulan programı kurcalamaya çalışmayacak kadar akıllı davrandı. Programdan sonuç alınmaya başladığında, onlar da siyasi ve ekonomik açıdan faydasını gördüler."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder