Beykoz karakulak suyu


Karakulak Suyu bugünkü idari teşkilatıyla Beykoz Merkez bucağına bağlı Dereseki Köyündedir. Bu köy Anadolu Hisarı'dan evvel Osmanlı sınırları içine girmiş tarihi bir yerdir. Yıldırım Beyazıt'ın kuvvetlenişiyle beraber buraya merkezlik yapan Yoros'u feth etmişlerdi. Başbakanlık arşivlerinde 732 numarada kayıtlı bulduğumuz bir (Timar merkezindeki tımar defterinde) Yoros'a bağlı köyler arasında Dereseki adı Deresi-kal şeklinde geçmektedir.


Suyun çıktığı ve döküldüğü topraklar Cennet isminde bir hanımın mülkü iken,Ahmet Ağa bunlardan üç dönümlük bir yer satın alarak serseri suyu bir çeşmede toplamıştır. Ahmet Ağa'nın Bostancı başıya bağlı bulunduğu teşekkülün bir vasfı olan 'Karakulak' adını alan çeşme sonra bu adı bütün bir semte vermiştir. Öyle ki, bu ad tarihi Dereseki adını bile gölgelemiştir. İstanbul'un ve Boğaz'ın Türk Çeşmesinde büyük rolü olan 'Dereseki' şimdi Ahmet Ağa'nın yakaladığı su ile adı büyük ve geniş muhite yayılan bir ün yapmıştır. Dereseki'nin Karakulak suyu mütehassısların raporuna göre dünyanın en iyi vasıflarını taşımaktadır.

I.Sultan Mahmut'tan beri bütün Osmanlı padişahları ve son halife Abdülmecid Efendiye kadar Karakulak suyu içerlerdi. Su, gümüş güğümlerde ağızları mühürlü olarak Osmanlı Saray'larına getirilirdi. Hidivler, Mısır Kralı Fuat, oğlu ve Mısır Sarayı bu suyu içerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder