Büyük kalçaların tehlikesi de büyük!


Bilim adamları, yaşları 65 ila 79 arasında olan 9 bin kadın arasında yapılan araştırmayla vücut şekli, kilo ve beyin fonksiyonu arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti.



Araştırmaya katılan tüm kadınların sağlıklı olduğu, fakat vücutlarına bağlı olarak birtakım farklılıklar olduğu ortaya çıktı.



Kilolu kadınlar genellikle daha zayıf beyin fonksiyonu ile bağlantılandırılırken, armut biçimli vücuda (daha geniş kalçalar ve daha dar gövde) sahip kadınların, elma biçiminde vücuda sahip (kalın bel ve geniş omuzlar) kadınlara göre daha fazla etkilendikleri belirtiliyor.

Amerikalı araştırmacılara göre, sorun kalçaların etrafında depolanan yağların türü.



Chicago’daki Northwestern Üniversitesi’nden Diana Kerwin, “Obezite kötü, fakat yağın bulunduğu bölgeye bağlı olarak daha kötü etkileri oluyor” diyor.

Yağ hücreleri sitokin adı verilen moleküller salgılıyor ve bunlar bağışıklık sistemine mesaj gönderiyor.



Bilim adamları bunun beyni etkiliyor olabileceğini ve farklı türde yağ hücrelerinin farklı sitokinler salgıladığını düşünüyor.



Dr. Kerwin, “Eğer bir tür yağ diğerinden daha zararlıysa bunu bulmalıyız ve beyin fonksiyonunu nasıl etkilediğini de öğrenmeliyiz. Yağ, Alzheimer hastalığı ya da beyne kan akışının sınırlanması ile bağlantılı katmanların oluşmasına katkı sağlıyor olabilir” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder